REVIEW – NANE – NANALIEN

NANalien este ultimul album de studio lansat anul trecut de catre Nane la un an dupa penultimul sau material intitulat Smecherescu. A fost un album extrem de asteptat de catre publicul sau, reusind sa stranga foarte multe streamuri si vizualizari pe YouTube. NANalien nu este neaparat genul de material care reinventeaza muzica si aduce lucruri inedite, insa este cu siguranta un album trap care te va face sa dai din cap atunci cand il asculti in casti sau la boxe.

            La nivel conceptual, Nane i-a acordat albumului un aspect simplu, atragator: tematica este una verde deschis, iar pe coperta albumului regasim un gang sign sub care este scris titlul. Nuantele deschise vin in completarea ideii de alien pe care a abordat-o Nane, albumul sau dorindu-se a fi ceva desprins din alta lume.

            Materialul are un numar de 17 track-uri pe care vom regasi fara indoiala colaborari cu artistii consacrati de pe scena trap-ului si hip-hop-ului romanesc. Printre numele importante cu care Nane a colaborat se numara: Ian, Super ED, El Nino, Oscar, Amuly, Nosfe si nu in ultimul rand Bruja. Piesele in colaborare sunt bine structurate si bine puse la punct si cu siguranta te vor face sa tresari atunci cand le asculti.

            Nane a abordat un stil complex pentru acest material. Nu s-a concentrat neaparat pe un singur vibe sau pe o anumita tema – fiecare melodie transmite o stare diferita si regasim si anumite piese parca realizate de catre acel Nane din 2008 piese cu un mesaj puternic, versuri desprinse din era in care rapul era in prim-plan. Piese precum Vienna, Visu’ meu, Mesaje te vor pune pe ganduri in legatura cu lucrurile care se intampla in viata ta sau intre tine si persoana iubita.

            In rest, albumul este axat pe multe bangere. Publicul s-a obisnuit de ceva timp cu stilul direct al lui Nane de a aborda o piesa si versurile sale, pe alocuri mai mult sau mai putin vulgare. Se observa clar atentia si, daca nu este prea mult spus – dispretul, pe care artistul il are fata de fostele sale din viata lui care l-au neglijat. In multe piese este abordata aceasta problematica a coardelorun cuvant care a ajuns de notorietate, desprins din vocabularul lui Nane.

            Piese precum N-o poti controla, Tata de zahar, Supermort, Asfalt, Nein, Juma’ de mili sunt intr-adevar bangerele despre care vorbeam mai sus. Au instrumentale puternice, diverse, iar flow-urile diverse, versurile lui Nane si ale artistilor ce apar ca featuring te vor face sa dai din cap cu siguranta.

            Albumul nu are neaparat o ordine cronologica a unor evenimente si nu transmite neaparat o poveste pe care ar fi avut-o de impartasit artistul cu publicul. Este un album simplu, deschis, cu melodii catchy care vor rasuna din boxele oricarei masini si din castile oricarui tanar.

            Una dintre melodiile care iti vor atrage atentia si care vor lucra cu partea ta sentimentala este Visu’ meu. Este una emotionanta unde Nane vorbeste despre greutatile prin care a trecut pana sa ajunga la nivelul sau din prezent. Este un indemn, un apel catre tinerii care il asculta ca niciodata sa nu isi abandoneze visul si niciodata sa nu renunte sa munceasca la ceea ce viseaza sa ajunga. A trecut prin multe perioade dificile, de la case de discuri care nu il plateau asa cum trebuie, la lipsa de sustinere din partea prietenilor, apropiatilor. Este clar ca intr-o mare masura fiecare dintre noi va rezona cu aceasta piesa si va intelege mesajul din spatele ei pentru ca cel putin o data in viata noastra nimeni nu a crezut in visul nostru. Trebuie doar sa tii capul sus si sa continui sa muncesti.

            Albumul este asadar unul care a capatat notorietate in Romania, strangand foarte multe vizualizari pe platformele de streaming si pe YouTube. Munca, orele in studio si banii investiti au dat rezultat – un album fresh plin de melodii diverse, bangere, pe care publicul lui Nane inca le asculta si le vor asculta chiar si la un an de la lansare.

La ceva timp dupa lansarea materialului, Nane si-a incantat audienta si cu varianta DELUXE a albumului in care au mai fost adaugate